Fehér Kéményseprők

FEHÉR KÉMÉNYSEPRŐK
DEVIZA HITELE VAN?
FAKTORING ÉS BEHAJTÓ CÉGEK ZAKLATJÁK?
TANÁCSTALAN?
BEDŐLT, FELMONDOTT HITELE VAN?

Százezrek csapdában

Százezrek csapdában.

„Devizahitelek” és annak fájdalmas következményei.
Vas.hu-9700 Hír és Médiaszolgáltató (Szombathely, 2018.08.31.)
Vendégünk: Dabasi Tamás a „Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezet Szövetségének elnöke

Néhány hónapja van már, hogy személyesen is találkoztunk. Hosszasan beszélgettem Dabasi Tamással a sárvári irodában. Közben sorra érkeztek a devizahitel csapdába került elkeseredett emberek. Tamásnak mindenkihez volt egy kedves szava. Aztán rájöttem, hogy a beszélgetés folytatására szerencsésebb egy későbbi időpontban megegyezni. A bajbajutott emberek sorsának jobbrafordulásáért harcol Ő. Szó szerint így van! Dabasi Tamás nem hős, de elkötelezettsége, empátiája valóban becsülendő és figyelemreméltó. A mai Magyarországon nem sok olyan ember van, aki mindent feltett egy lapra, megmenteni a családokat, idősek és fiatalokat a kilakoltatástól, kiszabadítja őket abból a lelki börtönből, amiben nap mint nap élnek. Saját, e területen megélt tapasztalatai inspirálták arra, hogy küzdjön másokért, a sok igazságtalanság ellen.
Rákeresek az interneten a névre, tucatjával érkeznek a találatok. Sok tízezren ismerik a „Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezet Szövetségét és annak elnökét, Dabasi Tamást. Bizonyára nagyon sokan egyetértenek azzal a gondolattal, hogy a devizahitelek” igazságtalanságának véget kellene vetni már Magyarországon.. Erre garanciát a törvénykezés és a hatékony ellenőrzés adhatna.
Nem vagyok szakember a devizahitelek útvesztőiben, így egy országosan ismert, a gyakorlati életben tapasztalt szakember, Dabasi Tamás gondolatait teljes terjedelemben és szó szerint olvashatják.

Egy nem veszélytelen feladatra vállalkoztál. Mi az indíttatás?

-A miként álltam a devizahiteles ügyek élére az a természetemből fakad, hogy túlságosan is magas az igazságérzetem.
Szakmailag pedig azért, mert a 2008-as évben a kirobbant világgazdasági, pénzügyi válság miatt és a kialakult körülmények miatt, a bankok elutasító magatartásukkal az érintett ügyfeleket még inkább kilátástalan helyzetbe kergették. A bankok szankcionálták a szerződéseket és az adósok a válság okozta átmeneti fizetésképtelensége esetén azonnal felmondták a hitelszerződést.
Szervezetünk felkarolta a válság miatt hitelt törleszteni nem tudó devizahitelesek gondjait, hogy közösen találjunk megoldást az átmeneti fizetésképtelenségre.

Bemutatnád a szervezetet és a legfőbb célkitűzéseit?

– Szervezetünk a Fehér Kéményseprők – Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének kiemelkedő feladata a hitel károsultak megmentése és a kilakoltatások törvénybe foglalt leállítása. Az ügyfél megkeresések alapján szeretnénk a segítségükre lenni azáltal, hogy a jogosan megszerzett tulajdonukból, egyetlen otthonukból ne lakoltathassák ki a válság miatt hitelt törleszteni nem tudó devizahiteleseket.
Véleményünk szerint a pénzbehajtására szakosodott gyanús cégek, faktoring és követeléskezelő behajtók nem a törvények alapján, vagyis jogtalanul, bűncselekményt elkövetve árvereznek el ingatlanokat, szereznek tulajdonjogot, és aljas, embertelen módon lakoltatják ki az adósokat egyetlen otthonából adómentesen szerzett nyereségvágy ellenében.

Mik azok a területek, ami ellen határozottan és bátran felléptek?

-Minden törvényes eszközt felhasználva, küzdünk a
1. korrupció
2. bankbűnözés
3. pénzügyi és csalás szintű bűnözés
4. törvénytelen eszközökkel való visszaélés
5. törvénytelen árverezés
6. törvénytelen pénzbehajtás
7. jogtalan adómentes vagyonszerzési tevékenységek
8. bár listások még komolyabb kifosztásának visszaszorítása érdekében!

Honnan a fehér szín, ez egyfajta üzenet a világ felé?

– Komoly hangsúlyt fektetünk a tisztaságra a korrupciótól távolságot tartva, ezzel akarjuk szimbolizálni a fehér szín megjelenését nevükben.
A kéményseprők szó a nevünkben pedig azt szimbolizálja, hogy a kéményseprők nagyon komoly, egészség-, életvédelmi megelőző tevékenységet végeztek a múltban és mai is.

Ha visszagondolunk gyermekkorunkra és kéményeinket a fűtés időszakában újra gondtalanul, szabadon, boldogan és békés meleg családi körben használhattuk, akkor melegség önti el szívünket.

Kéményseprő szó nálunk is azt szimbolizálja, hogy a koromtól, mocsoktól, korrupciótól meg kell szűrni a „világot” és azt követően újra szabad és kiegyensúlyozott, elnyomástól mentes társadalomban, szabad állampolgárként, szorongások nélkül élhet tovább.
Nem kerülhetnek utcára a családok, gyermekek.
Nem árverezhetnek jogtalanul el a lakásukat.
Nem alakulhatnak olyan árverező cégek, ahol nem az ügyfél az első, hanem a csalás!

Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége a továbbiakban is minden eszközzel harcol a korrupció ellen! Folyamatos követői és segítői, jogi háttérrel rendelkező munkatársai segítségével egyre több „csatát” megnyerve képes tisztogatni a kormot, ott ahol erre szükség van!

Sokszor meglehetősen keményen fogalmazol. Közelről tapasztaltad a devizahitelek körüli helyzet súlyosbodását. Valahogy a megnyugtató megoldás nem nagyon akart hosszú ideje megszületni, pontosabban ma sincs sok minden rendben.

-A pénzügyi és gazdasági válságot kihasználva jöttek létre bűnöző ingatlanforgalmazó „nepperek”, „pénzbehajtásra” szakosodott cégek. A társadalmi szervezetek azt a kérdéskört feszegetik, hogy a fentiek tekintetében milyen tragédiáknak kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy az illetékes minisztériumok és a törvényhozók komolyan foglalkozzanak a bankok, végrehajtók, ügyvédek, pénzbehajtásra szakosodott cégek között kimutatható gyanús kapcsolatrendszerrel, azok jogellenes vagyonszerzésével.

Kikre alapozod, hogy áttörés születhet?

A társadalom felelős vezetőinek nem szabad megengednie, hogy az önhibájukon kívül hitelt törleszteni nem képes, állampolgárok öngyilkosságba meneküljenek a vagyonuk és lakásuk megszerzésére szakosodott cégek törvénytelen működésének tragikus következményeként.

Miben látod a megoldást? Mik lehetnek azok a prioritások, amik eredményre vezethetnek?

-Véleményünk szerint azonnali lépéseket szükséges tenni. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy bankoknak, illetve ingatlanforgalmazó cégeknek, továbbá az újonnan működési engedélyt kiváltott „pénzbehajtásra” szakosodott faktoring cégeknek ne legyen lehetőségük a törvényesség látszatát keltve a tulajdonosoktól elvenni az ingatlanjaikat.
Kilakoltatások terén siralmas a helyzet, amit azért tartok teljes társadalmat érintő problémának, mivel nem kormány vagy központi szinten kellene várni a segítséget, csak a törvényeket kellene betartatni és végre felébredni az embereknek is a kényelmes fotelből, hogy a kezükbe vegyék saját és gyermekeik jövőjét, nem várva valami nem létező megsegítőre.

Megfelelő információ áll-e rendelkezésükre a a bajbajutottaknak, hogy kihez fordulhatnak jogorvoslatért?

-A média nyilvánosságot kapott kilakoltatások nagy többségben maga az adós tehető felelőssé, mert ült a babérjain és nem fordult megfelelő szakemberhez, aki ért is a végrehajtási eljárásokhoz, ugyan is kókler és csaló megsegítőből Dunát lehet rekeszteni, de tényleges szakember, aki véglegesen meg tudja szüntetni a végrehajtási eljárásokat, csak páran vagyunk. Legtöbb ügyvéd is csak ügyfeleket toboroz, és választási céljai használja fel a devizahiteleseket, nem pedig a tényleges segítség a célja.
Azért kerültek utcára, mert nem tettek semmit annak érdekében, hogy a szerződésüket szakemberrel megvizsgálva bíróság elé vigyék, ahol bizonyíthatnák igazukat, miszerint az ellenük indított végrehajtási eljárás törvényellenesen került elrendelésre. Mindannyian tudjuk, hogy a közjegyzők a bankok által megfizetett 150 000,- Ft ellenében bármit kiállítanak és elrendelik a végrehajtási eljárást az adósok ellen, mert gazdasági társaságként vagy egyéni vállalkozóként ebből a bevételből élnek, adómentesen.

Azt mondod, hogy a kilakoltatások jelentős része törvényes eszközökkel megelőzhető lenne?

Akiket jelenleg kilakoltatnak azok egyike se próbálta magát és ügyét szakemberrel megvédeni, csak várta a csodát, hogy talán vele ilyen nem történhet meg. Vagy abba bízott, hogy a kedvenc harmadik alkalommal is megválasztott kormánya pont őt fogja megmenteni. Ki tudja miben és kiben hisznek ezek az emberek, de egy biztos, ha a közjegyző okirattal elrendelte a végrehajtást, akkor azt a végrehajtási törvényben foglaltak szerint a végrehajtónak teljesítenie vagy is végre kell hajtania. Ha egyetért vele, hanem. Törvény kötelezi, hogy mikor mit és hogyan kell végeznie és ezt a végrehajtói kamara felszámolását (2016) követően már a végrehajtók is sokkal tisztességesebben és emberségesebben végzik, apróbb hibákkal. Továbbá a törvények is több esetben a kéréseinknek megfelelően módosításra kerültek (Pl. 2017. március 21.) ahol további segítséget kaptak az adósok, de sajnos ezt sem használják ki, és addig a végrehajtónak kötelessége tenni a dolgát a törvény szerint.
Véleményem szerint a jelenlegi kilakoltatások mind azért történtek, mert az adósok nem fordultak segítségért a megfelelő szakemberhez, vagy olyanhoz fordultak, akik csak a pénzüket csalták ki és ezért történtek meg a kilakoltatások.

A szomszédos Horvátország törvénykezése egyetlen huszárvágással pontot tett a hasonló ügyek végére. Vagy csak ez a látszat?

-Az igazi megoldást a mi a szövetség, már 2010-ben letette az összes kormánypárt, külön a frakcióvezetők és szinte az összes képviselő asztalára. Ebből alkalmanként csemegéznek a kormányzó párti képviselők, de a tényleges javaslatunkat nem akarják teljesíteni, miszerint az eredeti állapot szerinti elszámolás (HORVÁTH ÍTÉLET ugyan az) után új és korrekt szerződés keretében állapodjanak meg, hogy ki kinek tartozik, elfelejtve a deviza alapúnak csúfolt konstrukciót. Ez egyszerű, mert legtöbb esetben, forintban minden meg van határozva, de itt Magyarországon valamiért ezt nem akarják. Még egy nagyon komoly követelésünk, hogy az összes behajtó, követeléskezelő vállalkozást számolják fel, akik adják veszik egymás között az adósok életét. (OTP Faktoring, Dunacorp, EOS, Intrum Justitia, csak a nagyokból pár, de több mint 2000 van ilyen egymással összefonódva)

Itt egy óriási rokonságot vázoltál fel, hogy mi és miért nem teljesül.
Móricz Zsigmond Rokonok c. művének egyik és nagyon is figyelemreméltó gondolata jut eszembe: Magyarország kicsi ország, itt mindenki rokona egymásnak. Reményeink szerint beköszönthet hazánkban olyan korszak is, hogy ez nem hátrányt, hanem előnyt jelenthet sokunk számára. Alighanem addig még sok víz folyik Sárvárnál a Rábán keresztül. Az viszont nyugodtan kijelenthető, hogy a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége, élükön Dabasi Tamással nem adják fel a devizahitelesek megmentéséért folytatott küzdelmüket, az év minden napján és a nap 24 órájában rendelkezésre állnak a bajbajutottak megsegítése érdekében. Ezért mindenképp köszönet és hála illeti meg őket!
Dabasi Tamás hozzászólásaDabasi Tamás autóval

Dabasi Tamás a jobboldali képhez a következő gondolatokat írta:

– „Ezt adtam fel azért, hogy a hiteleseken és bajbajutottakon segíthessek……… és mégsem török politikai babérokra, a bajbajutottak hátán felmászva és anyagilag lehúzva őket!!!”

Vas.hu-9700 Hír-és Médiaszolgáltató
Augusztus 31., 14:15
Eredeti cikk