FEHÉR KÉMÉNYSEPRŐK
DEVIZA HITELE VAN?
FAKTORING ÉS BEHAJTÓ CÉGEK ZAKLATJÁK?
TANÁCSTALAN?
BEDŐLT, FELMONDOTT HITELE VAN?

Előzetes letartóztatásban

Ez az ember is szembeszállt a Fehér Kéményseprők Szövetségével, próbálta hazugságaival lejáratni a szervezetet!

De sors keze őt érte el. 

Előzetesben a devizahiteles „csodatevő”

Gulya Tibor termékbemutató jellegű előadásain csalogatja cégéhez a bajba került adósokat · Havas Henrik könyvet írt róla

Előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség Gulya Tibor egykori rendőrt, akit zugírászattal, hamis tanúzásra való felbujtással, valamint csalással vádol az ügyészség – értesült a Magyar Nemzet. Gulya az utóbbi években önjelölt devizahiteles-szakértőként lépett a nyilvánosság elé. Lapunknak azt állította, senki nincs rajta kívül, aki meg tudná oldani az adósok problémáját. Mint mondta, több ezer pert nyert meg irodája, ám bizonyítékokat nem mutatott. Ügyfelei közül viszont sokan panaszkodnak. Havas Henrik könyvet írt a férfiról, akire ő egyfajta „utcai hősként” tekint.

Gulya Tibor
Gulya Tibor bajba jutott devizahiteleseknek adott tanácsokat Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Aki ide bejön, annak mindig azt mondom, neked egy feladatod van: feltölteni az olajoshordót, a fáklyát a kezembe adni, és én majd tudom, hova kell berúgni és a fáklyát utánadobni. Pusztítani kell! Ezt másképp nem lehet – ez Gulya Tibor filozófiája arról, hogyan kell felvenni a kesztyűt az adósok és bankok közt zajló küzdelemben. A volt rendőr tanácsadó cége – a Két Patrónus Reload Kft. – bajba került devizahiteleseknek nyújt tanácsadást.

Lapunk tavaly látogatta meg a vállalkozás irodáját, ami speciális szakképzettséghez kötött szolgáltatást kínáló vállalkozásként hirdeti magát. Gulya Tibor kétségkívül ad a látszatra: úgy beszél, akár egy ügyvéd, ismeri a jogi szakzsargont, és paragrafusokat pufogtat. Fellépése és retorikai eszközei alapján pedig minden adott ahhoz, hogy a bonyolult hitelszerződésekhez nem értő adósokat meggyőzze arról, hogy ő az az ember, aki ki tudja húzni őket a bajból. Ugyanakkor minden külcsín ellenére Gulya Tibornak nincs ügyvédi végzettsége. Vélhetően éppen ez az egyik oka annak, hogy többek közt zugírászat miatt zajlik ellene büntetőeljárás.

Csak okiratszerkesztésre adnak megbízást

Ráadásul a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása alapján az egykori rendőr már nem védekezhet szabadlábon, ugyanis a bíróság két héttel ezelőtt elrendelte előzetes letartóztatását. Úgy tudjuk, erre azért volt szükség, mert Gulya az ellene két éve zajló büntetőper tárgyalásain tavaly szeptember óta nem jelent meg, így várhatóan az elsőfokú ítélet kihirdetéséig a rácsok mögött marad. Az egykori egyenruhást hétfőn fogták el a rendőrök Nyíregyházán. Ennek ellenére tegnap érdekes módon a következő üzenet jelent meg a cég közösségi oldalán: „Minden téves információ ellenére köszönöm, jól vagyok! Gőzerővel dolgozunk továbbra is, szeretettel várom régi és új ügyfeleinket az irodámban.” Telefonja viszont ki van kapcsolva, így vélhetően valaki más kezeli a cég Facebook-oldalát.

A Két Patrónus cégvezetője értesüléseink szerint Nyíregyházán devizahiteleseknek tartott előadást aznap, amikor elkapták, ugyanis ezzel a módszerrel „hajtja fel” ügyfeleit. Gulya meggyőző fellépéssel, a közönséget bevonva, egyfajta termékbemutató jelleggel igyekszik elmagyarázni a laikus adósoknak, hogy van remény, és a devizahiteles-szerződésüket kamatmentes hitellé lehet alakítani. Ugyanakkor a „mentőövet” kínáló cég szerződése alapján – egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint – az adós voltaképpen csak okiratszerkesztésre ad megbízást Gulya cégének. Az ezért járó díjazás pedig ügyfelenként változik, összeghez igazítva – állította a volt rendőr, hozzátéve, hogy olcsóbban vállalják a munkát, mint az ügyvédek.

Havas Henrik is felfigyelt rá

Azonban az adósok közül sokan nem így gondolják. A Két Patrónus ügyfeleinek tucatjai panaszkodtak arra, hogy becsapta őket a tanácsadó cég. Egyikük azt írta: „22 hónapja van az autóm kivonva a forgalomból. Hitegetés hitegetés hátán. Már ott tartunk, hogy a telefont sem veszik fel.” Más arról panaszkodott, hogy pénzt csaltak ki tőle, ezért a rendőrséghez fordul az ügyben, de akadt olyan is, aki arról panaszkodott, hogy a kritikus véleményeket törlik a cég Facebook-oldaláról. Azt írta: „csúnya dolog üzletet csinálni mások szerencsétlenségéből, csak hurráoptimizmus van, eredmény viszont semmi. Jó lenne tudomásul venni, hogy a jog egy szakma, nem bedőlni a sok marhaságnak”. A panaszáradat ellenére Gulya kiállt amellett, hogy több ezer ügyben járt el sikerrel az irodája. Mint mondta, több mint háromezer esetben „ki tudták nullázni” a hiteleket, vagyis a bank nem tudta érvényesíteni az adósával szemben fennálló követelését. Azonban, amikor azt kértük tőle, hogy mutassa meg a jogerős ítéleteket, azt mondta: nem hozza nyilvánosságra az ítéleteket, mert ahhoz senkinek semmi köze nincs.

A volt rendőrnek állítása szerint akkora sikere van, hogy személyére még Havas Henrik újságíró is felfigyelt, és megkereste, hogy könyvet írhasson róla. A devizahitelekről és gyorshajtásokról szóló könyvről azt állította, kézikönyv lesz, amely bemutatja, hogy a különböző hatalmi és nem hatalmi szervek miként vezetik meg az embereket jogi ismereteik hiányossága okán. Másként emlékezett viszont Havas Henrik. Lapunk kérdésére elmondta, valójában a volt rendőr kereste meg őt, s azért kezdett foglalkozni vele, mert úgy tekintett rá, mint egy volt egyenruhásra, aki leleplezi a rendőri jogsértéseket. Mint mondta, tud róla, hogy Gulyának nincs jogi végzettsége, ám azért érdekelte őt, mert egyfajta „utcai hősként” hadakozik a hatóságokkal. Havas tisztában van azzal is, hogy a devizahiteles- és a gyorshajtási ügyekkel foglalkozó volt rendőrre rengeteg a panasz azoktól az adósoktól, akikkel kapcsolatba került. Ezért ő azt javasolta, hogy legyen a róla készülő könyv címe: problémamegoldó vagy csaló. Így aztán – érvelése szerint – mindenki eldöntheti, hogy tekint Gulyára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 12.

Horváth Csaba László, 2016. május 12., csütörtök 06:30

MNO oldaláról