FEHÉR KÉMÉNYSEPRŐK
DEVIZA HITELE VAN?
FAKTORING ÉS BEHAJTÓ CÉGEK ZAKLATJÁK?
TANÁCSTALAN?
BEDŐLT, FELMONDOTT HITELE VAN?

A Fehér Kéményseprőket is bevonta a Fidesz a bajban lévő hitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat kidolgozásába

Rogán Antala devizások és a hungaristák

A Fehér Kéményseprőket is bevonta a Fidesz a bajban lévő hitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat kidolgozásába. A Rogán Antal és Kósa Lajos által bejelentett törvénycsomagról konkrétumokat továbbra sem tudni, a politikusok az egyeztetések lezártával ígérik nyilvánosságra hozni az összefésült javaslatokat. A tárgyalásba bevont, magát civil egyesületként definiáló Fehér Kéményseprők szervezet a radikális jobb- és baloldalon is igen népszerű, rendezvényein az Antifasiszta Liga és a kommunisták mellett gárdisták is felbukkannak. A Fidesz szerint a kéményseprők jól ismerik az érintettek problémáit. Az asztalnál ülő egy másik szervezet annyira jól ismeri a problémákat, hogy megoldásként javasolja: az elmúlt években elszenvedett árfolyamveszteséget a bankok “adják vissza” a hiteleseknek.

“Véleményem szerint nagyon el kell gondolkodni azon, hogy véletlenül nem egy nagy hazudozó-e a Viktor? Mást mond és mást cselekszik?” Egy kilakoltatott nő nyílt levelét vezette fel ezekkel a szavakkal a jövőnk.info hungarista hírportálon az a Dabasi Tamás, akit a Fidesz hivatalosan is bevont a bajban lévő hitelesek megmentéséről szóló egyeztetés-sorozatba. Dabasi ugyanitt azzal is megvádolja a miniszterelnököt, hogy “2010. június 15-én kivégzett egy családot! Elvették a házukat, ezáltal az egész életüket! Hét embert végeztek ki az Ön “tudtával” azon a napon!”

Így megy az egyezkedés


A Fidesz két képviselője a szeptember 9-én, a párt tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. Ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás és az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.

A két politikus először - szeptember 14-én - a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel egyeztetett a nyolc pontról, amely végén a szervezetek képviselője azt közölte: a konszenzust keresik, de megfogalmaztak több kritikus észrevételt is. Rogán Antal és Kósa Lajos ezt követően - szeptember 17-én - a Magyar Bankszövetség képviselőivel találkozott. A megbeszélést követően jelentették be, hogy szakértői szinten folynak majd tovább az egyeztetések.

Legutóbb múlt pénteken tárgyalt a Fidesz egyik szakmai munkacsoportja a Bankszövetség, később pedig a bajba jutott lakáshitelesek civil érdekképviselőivel. Bár már a múlt hétre ígérték, egyelőre továbbra sem nyilvános a javaslatcsomag végső, az egyeztetések fényében kialakuló változata, várhatóan már csak a választások után nyújtják be a törvényjavaslatot.


A vállaltan hungarista oldal rendszeres megjelenést biztosít Dabasinak és civil egyesületének. Július végén például arról számolt be a portál, hogy az APEH ügyészi jóváhagyással előállította Dabasit, ami “egyértelmű megfélemlítési kísérlet a zsidó érdekű kilakoltatások és árverezések ellen bátran kiálló Otthonvédők ellen”. A cikk a történteket úgy sommázta, hogy “a jakobinus likud-testvér Fidesz-hatalom egylényegű az előzővel… diktatúra kiépítése” kezdődött meg.

Dabasi ugyanezen a fórumon februárban azzal sokkolta a nyilvánosságot, hogy közölte: tudomása van egy ellene tervezett merényletről, aminek a helyszíne és az időpontja is ismert. „Nyilatkozom, hogy nem akarok öngyilkos lenni, élni akarok, hogy megmenthessük a bűnözők ellen a jogtalan kilakoltatásokat.”

hungarista portál tudósításai szerint több olyan kilakoltatáshoz kapcsolódó demonstrációt is szervezett Dabasi, ahol a Magyarok Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gárda, a Jobbik és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete is megjelent, sőt, kakukktojásként még a Munkáspárt aktivistái is.

Dabasi a portálon megjelenő közleményeket, nyílt leveleket korábban az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének képviselőjeként írta alá, újabban a www.feherkemeny.hu, vagy a “Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége olvasható a neve alatt. Dabasi jelenleg is ez utóbbi szervezet elnökeként vesz részt a hitelesek megmentéséről szóló törvényjavaslat kidolgozásában, Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője, illetve Kósa Lajos debreceni polgármester meghívására.

Így magyarázzák

A Fidesz-frakció sajtóirodája közölte az Indexszel: Rogánék tisztában voltak azzal, hogy milyen háttere van az egyeztetésekbe bevont civileknek, “érthető, ha radikálisan rossz helyzetben lévő embereket radikális hangvételt megütők képviselnek.”

A civil delegációk invitálásakor nem politikai kritériumok alapján válogatott a párt, olyanokat kerestek, akik az elmúlt időszakban a témában hallatták a hangjukat. A fehér kéményseprőket azért nem lehetett megkerülni, mert ők testközelből ismerik az érintettek problémáit – szól a Fidesz magyarázata.

Dabasi Tamást is elértük, aki sajnálja, hogy csak radikális portálok veszik át a mindenki számára nyilvános közleményeit. A kéményseprők elnöke azt mondta, arról nem tehet, ha a rendezvényeiken a radikálisok is megjelennek, ők azonban minden jobb és baloldali szélsőségtől elhatárolják magukat. Az egyesület nevét úgy magyarázta, a fehér a tisztaságot jelképezi, a kéményseprők pedig a szervezet elkötelezett korrupcióellenességét. Dabasi lapunknak úgy fogalmazott, a pénzintézetek “hazug bűnözőknek adják el az adósokat, Magyarországon bankbűnözés folyik, amiben a bíróságok és az önkormányzatok is szervezetten részt vesznek, de nem félünk egyetlen maffiózó banktól sem.”

Szövetségbe forrt, kovácsolt frigy

kilakoltatás ellenes sajátos szivárványkoalíció tavaly állt össze, amikor civil szervezetek 2009. április 29-én megalapították az Otthonvédők Szövetségét. A mozgalom az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahitelesek érdekeinek képviseletét vállalta fel “az ellenük törvénytelen és embertelen eszközökkel fellépő bankokkal, bírósági végrehajtókkal szemben.”

Az Otthonvédőkhöz közös célokra hivatkozva a Magyar Kommunista Munkáspárt is csatlakozott. A világnézetileg igen szerteágazó „civil” összefogás a radikális akcióiról elhíresült Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségével (VÉSZ) és a Magyar Antifasiszta Ligaszövetséggel is kiegészülve tavaly bejutott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai államtitkárához, Kovárik Erzsébethez, de a kommunista.NET beszámolója szerint a megbeszélés eredménytelenül zárult. A mozgalom küldöttsége a Fidesszel is tárgyalt, ennek „eszmei támogatás” lett az eredménye – számolt be az antifasisztaliga.hu.

A Népszabadság tavalyi cikke szerint a fehér kéményseprők is az Otthonvédők mellé álltak, sőt, a Magyar Gárda is csatlakozni akart a kezdeményezéshez. A cikk arról is beszámolt, hogy a fehér kéményseprők megalakulásuk után aláírásgyűjtésbe kezdtek az ajánlószelvények eltörlése érdekében, céljuk a parlamentbe kerülés volt.

Őrült javaslatok

A Fidesz a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége és az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége mellett a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesületet (PSZLF) is bevonta az egyeztetésekbe. A PSZFL 13 pontban foglalta össze javaslatait, ezeket elküldték Orbán Viktornak, illetve az elmúlt hetek egyeztetésein is ezt prezentálták.

A pontokat inkább nem részleteznénk, csak a két kedvencünket emelnénk ki: a PSZFL javasolja, hogy a 2008. októberétől megemelkedett kamat illetve kezelési költségeket a pénzintézetek adják vissza az ügyfeleknek úgy, hogy a többletbefizetéseket írják jóvá a hiteltörlesztőkben. A másik javaslat kötelezné a bankokat, hogy az adósok kérésére minden devizahitelt váltsanak át forintra a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon, egyéb költségek felszámolása nélkül.

Az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetségét Czirmes György jogász képviselte a Rogán-Kósa-féle egyeztetéseken. Czirmes szombaton, az Echo TV egyik műsorában azt fejtegette, hogy a hitelintézeti törvényből ki kellene venni azt a részt, ami kimondja, hogy a szerződéseket visszamenőleges hatállyal csak akkor lehet átírni, ha a változtatás egyik félnek sem okoz érdeksérelmet. Czirmes szerint így könnyedén megvalósítható lenne az a javaslata, miszerint minden egyes részletet a megkötés időpontjában érvényes devizaárfolyamon kellene elszámolni a futamidő végéig, az előző években a bankok kasszájában halmozódó különbözetet pedig a pénzintézetek vissza kellene fizessék.

Czirmes egyébként azt is javasolja, hogy a nyolc pontban nem csupán a középárfolyam alkalmazására vonatkozó kötelezettséget kellene kimondani, hanem minden olyan árfolyamváltozást be kellene tiltani, ami kedvezőtlen az ügyfeleknek.

Eredeti cikk megtekinthető itt